Twee broers en een meisje met geel haar – G.-J. Segers

 16.50

Boek informatie:
Binding: Paperback
Taal: nl
Beschikbaar: Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, morgen in huis
ISBN: 9789023992639

   Vergelijk
Artikelnummer: 9789023992639 Categorie:

Beschrijving

Het boek Twee broers en een meisje met geel haar van G.-J. Segers is verschenen in 2008.

Indringende en actuele roman

Als Sameh zijn studie aan een universiteit in Caïro afrondt, beseft hij dat hij voor de keuze van zijn leven staat. Of hij gaat onder in de massa van de miljoenen Egyptenaren, of hij begint tegen de stroom in te roeien. Hij kiest ervoor om lid te worden van een omstreden oppositiepartij. Ondertussen komt ook zijn broer Magdy erachter dat Egypte hem geen werk en geen hoop kan bieden, maar hij zoekt zijn heil in de radicale islam.

Edith is een dochter van een Amerikaanse zakenman en een Nederlandse moeder. Als ze haar ouders naar Caïro volgt, wordt Sameh haar gids. Hun kennismaking zet de tegenstellingen verder op scherp. Oost en West, islam en christendom, twee broers en een meisje met geel haar. Dan is er de grote klap van 11 september 2001 en valt alles uit elkaar.

Twee broers en een meisje met geel haar is een klein verhaal bij groot nieuws en maakt politieke en religieuze conflicten voor de lezer invoelbaar.

Fragment:

Edith, Hany en Mohammed waren al bij de houten poort naar de straat. Magdy en ik kwamen uit het toilet en liepen over de binnenplaats, langs de zitkuil in de richting van de uitgang. We passeerden een televisie waarop Al-Jazeera met het breaking news kwam dat er een zelfmoordaanslag bij een disco in Tel Aviv was gepleegd. Er zouden meer dan twintig
jongeren gedood zijn.
‘Elhemdulile’, mompelde Magdy.
Ik draaide langzaam mijn hoofd en keek Magdy een tijdje aan.
‘Je begrijpt toch wel waar dit over gaat? Dit gaat over twintig jongeren zoals jij en ik…’
Magdy knikte en bleef met een glimlach naar het scherm kijken.
‘…Twintig vaders en twintig moeders die de rest van hun leven verdriet hebben over hun zoon of hun dochter…’
‘Elhemdulile’, herhaalde Magdy.
‘Yeah, Magdy! Dit gaat niet over Sharon, of over Bush of hoe al die ezelszonen ook mogen heten! Dit gaat over jongeren die nooit oud zullen worden!’
‘Elhemdulile.’ Magdy kuste zijn hand aan beide zijden en hief hem ten hemel.
Ik zag naast me een jongen van 26 staan. Groot, sterk, een man al, met emotie, humor, dromen over zijn vrouw en hun kinderen. Mijn broer. Dezelfde vader, dezelfde moeder. We
sliepen onder hetzelfde dak, hadden samen iedere ochtend onze foel opgegeten, samen blokken gestapeld, riddergevechten uitgevochten, elkaar voor de kop geslagen, gelachen totdat we het in onze broek deden. We hadden samen tv gekeken van Sesamstraat tot Top Gun. We hadden elkaar vertrouwd, geheimen gedeeld en ze aan niemand anders doorverteld. Het was mijn broer. Maar er stond een vreemde man naast me.

Gert-Jan Segers (1969) woonde en werkte zeven jaar in Cairo (2000-2007), is getrouwd en heeft drie dochters. Hij debuteerde in 2000 bij Mozaïek met de roman [i]Overwinteren[/i].

Extra informatie

Binding

Taal

Schrijver