Transito – Joost Zwagerman

 7.99

Boek informatie:
Binding: Digitaal boek
Taal: nl
Beschikbaar: Direct te downloaden
ISBN: 9789029569507

   Vergelijk
Artikelnummer: 9789029569507 Categorie:

Beschrijving

Het boek Transito van Joost Zwagerman is verschenen in 2009.

In Transito onderneemt Joost Zwagerman een wereldreis in essays. Transito opent met een ‘scheepsgang’: Zwagerman verdiept zich in de oeuvres van twee kunstenaars-emigrés: Willem de Kooning en Gerhard Richter. Zichtbaar zingbaar stof bevat portretten van fotografen als Diane Arbus, Nan Goldin en Rineke Dijkstra. Go west! bestaat uit americana en opent met een schets van het Amerikaanse suburbia. De meeste inwoners van Europa en de VS wonen niet op het platteland of in metropolen maar in slaapsteden en buitenwijken. Wat betekenen die veranderende leefomstandigheden voor de kunst en literatuur? Verder in Go west! een dwarsdoorsnede uit de Amerikaanse literatuur, met aandacht voor onder anderen Charles Bukowski, Allen Ginsberg, Sylvia Plath, Walt Whitman en Truman Capote.
Teruggekeerd in eigen land buigt Zwagerman zich in de afdeling Hollandse waterlinie over het godsbeeld van Gerard Reve, de speelfilms van Theo van Gogh en de poëzie van Pieter Boskma. Ook in deze afdeling de veelbesproken Frans Kellendonk-lezing die Zwagerman verzorgde, Tegen de literaire quarantaine. Transito eindigt met een reeks impressies van de ‘ankerplaatsen’ waar Zwagerman opgroeide: de kop van Noord-Holland, in het bijzonder Alkmaar en de kust bij Bergen aan Zee.
Van Rotterdam via Düsseldorf naar New York en San Francisco. Van Kansas via Los Angeles naar Vlaanderen, Friesland en Amsterdam, eindigend nabij de kust van Noord-Holland: Transito vormt een grand tour in portretten, poëzie en polemiek.

Transito is Zwagermans zesde essaybundel. De pers over de twee voorafgaande bundels Het vijfde seizoen en Pornotheek Arcadië:
Volstrekt helder en met groot elan geschreven, […] gepassioneerd en gedreven. Zijn essays zijn zo persoonlijk dat ze de auteur zelf tot onderwerp van de bundel maken. – De Volkskrant

Een van de best schrijvende essayisten van dit moment. – NRC Handelsblad

Het is voor

Extra informatie

Binding

Taal

Schrijver