Piraterij – Matt Mason

Boek informatie:
Binding: Digitaal boek
Taal: nl
Beschikbaar: Direct te downloaden
ISBN: 9789048803910

   Vergelijk
Artikelnummer: 375e28b9fc1f Categorie:

Beschrijving

Het boek Piraterij van Matt Mason is verschenen in 2010.

Een piraat is:
1. Een vent die bootleg-dvd’s verkoopt op de hoek van een straat.
2. Een vent met een baard en een papegaai op zijn schouder, die je bootje entert als je de zee opgaat.
3. Een bewaker van het vrije woord die innovatie, creativiteit en open bronnen wereldwijd aan de man/vrouw brengt.
4. All of the above.

Wat is het verband tussen de non die disco uitvond en filesharing? Hoe kan hiphop een ondergrondse beweging zijn en anderzijds een miljoenenindustrie? Muziekjournalist Matt Mason, een voormalig radiopiraat en club-dj in Londen, onderzoekt hoe de openbroncultuur de distributie van en controle over informatie heeft veranderd. Mason laat zien hoe de jeugdcultuur, die zich vaak in de periferie van de maatschappij afspeelt, allerlei baanbrekende ideeën heeft voortgebracht, die vervolgens zelf weer mainstream zijn geworden: hacking, graffiti, piraterij, remixen. Aan de hand van invloedrijke iconen als The Ramones, Andy Warhol, Madonna, Russell Simmons, Pharrell en 50 Cent laat Mason in Piraterij zien hoe underground trends en scenes tot wereldwijde industrieën en bewegingen geworden zijn, en uiteindelijk ieders leven hebben veranderd.
Iedereen kan tegenwoordig piraat zijn: worden films verboden in China? Piraten verspreiden illegale dvd’s die massaal aftrek vinden. Madonna sommeert fans die haar songs downloaden daarmee op te houden: ‘What the fuck do you think you are doing?’ Muzikanten verwerken haar statement in remixes en hacken haar website: ‘This is what the fuck I’m doing.’

Matt Mason toont aan dat piraterij niet alleen een negatieve context heeft. Piraterij ondermijnt namelijk ook censuur, dictatuur en repressie. Piraterij is een verfrissend en baanbrekend boek over ideeën, bronnen, creativiteit en ondernemerschap.

Extra informatie

Binding

Taal

Schrijver