Morgen Is Weer Geen Andere Dag – Gullar Ferreira

 27.50

Boek informatie:
Binding: Hardcover
Taal: nl
Beschikbaar: 2 werkdagen
ISBN: 9789076569284

   Vergelijk
Artikelnummer: 9789076569284 Categorie:

Beschrijving

Het boek Morgen Is Weer Geen Andere Dag van Gullar Ferreira is verschenen in 2011.

Tweetalige uitgave Portugees/Nederlands.
De grote themas van Gullars poezie zijn de ervaringen in zijn jeugd (de vogels in de achtertuin, rottend fruit, vrienden en familie); de sociale en politieke gebeurtenissen in zijn land en in Zuid-Amerika in de jaren 60 en 70; en het probleem van de vormgeving.
Zijn hele werk, zegt hij, is een zoektocht naar de zin van de dingen en naar de taal waarin daaraan uitdrukking te geven. Dit bracht hem tot een desintegratie van de tekst in autonome eenheden, waarmee hij de aanzet gaf tot de concrete poezie (1955-1957). Nadat hij hiermee had gebroken en opnieuw in een impasse was geraakt (1960-1961), wendde hij zich tot de sociale realiteit van zijn land en raakte betrokken bij het politieke verzet. Dit leidde in 1968 tot zijn arrestatie, waarna hij van 1971 tot 1977 in vrijwillige ballingschap verbleef in Moskou, Santiago de Chile, Lima en Buenos Aires.
Waarschijnlijk als geen andere Braziliaanse auteur heeft Ferreira Gullar uitdrukking gegeven aan de politieke en culturele crisis die zijn land en hijzelf hebben doorgemaakt, getuige zijn beide in ballingschap geschreven bundels Dentro da noite veloz (waarin ook een groot gedicht tegen de oorlog in Vietnam) en Poema sujo.
Zijn latere werk verenigt alle eerder genoemde themas, in een stijl die, door het grafische aspect, herinnert aan Gullars vroegere betrokkenheid bij het concretisme, en die wel omschreven is als tragische en subversieve lyriek. Het is Gullars hoogstpersoonlijke wijze om vorm te geven aan universele themas.
Ferreira Gullar (Sá£o Luiz do Maranhá£o, 1930) is het pseudoniem van Jose Ribamar Ferreira, geboren aan de noordkust van Brazilie.

Extra informatie

Binding

Taal

Schrijver