Maskerade Van Een Accordeonduo – H. van Voskuylen

 22.50

Boek informatie:
Binding: Paperback
Taal: nl
Beschikbaar: 4-8 werkdagen
ISBN: 9789051792348

   Vergelijk
Artikelnummer: 9789051792348 Categorie:

Beschrijving

Het boek Maskerade Van Een Accordeonduo van H. van Voskuylen is verschenen in 2011.

De mannelijke helft van het accordeonduo De Kermisklanten, Henny van Voskuylen, overleed op dinsdag 12 januari 2010 op 68-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn echtgenote Coby. Een paar jaar daarvoor schreef hij zijn levensverhaal.

Henny en Coby van Voskuylen toerden jarenlang als het accordeonduo ‘De Kermisklanten’ door Nederland en Duitsland. Ze scoorden de ene hit na de andere, sleepten diverse gouden platen in de wacht, waren razend populair en kregen eervolle onderscheidingen in Nederland, Belgie en Duitsland. Ze hebben altijd keihard en met veel plezier gewerkt.

Toen ze eindelijk besloten om na al dat harde werken af en toe eens met vakantie te gaan gebeurde er iets wat hun hele leven op zijn kop zette. Het begon met twee vingers die opeens niet meer zo gemakkelijk mee wilden. En het viel Coby op dat Henny ook wat met zijn been trok. Ze gingen van de ene deskundige naar de andere. ‘Mijn medische tournee’, noemde Henny het gekscherend maar hij was tegelijk doodsbang. Uiteindelijk werd de diagnose gesteld: PSMA, een ongeneeslijke spierziekte die hem steeds verder zou verlammen.

Optreden was voortaan uitgesloten. Uit solidariteit bespeelde ook Coby het instrument waar ze naam op gemaakt hadden niet meer, onder het motto: eens een duo, altijd een duo. Toen Henny niet meer kon spelen legde hij zich toe op schilderen en met succes.
Maar de verlamming sloeg verder toe, tot hij uiteindelijk nog maar één vinger kon bewegen. En met die ene vinger heeft hij deze autobiografie geschreven.

Hij vertelt zijn verhaal met verve. Heel eerlijk, in een aangename stijl en met de onverwoestbare humor die hem eigen is. Zijn verhaal ontroert, maar roept ook bewondering op. Bewondering voor een man die voortdurend zoekt naar nieuwe mogelijkheden. En voor zijn vrouw, die altijd precies aanvoelt wat hij nodig heeft en hem bij alles steunt. Een inspirerend verhaal van een ware levenskunstenaar, die er steeds weer in slaagt er het beste van te maken.

In de uitzending van AVRO’s Vinger aan de Pols op dinsdag 17 juli 2007 (Ned. 1) had Pia Dijkstra een openhartig gesprek met accordeonduo ‘De Kermisklanten’. Het duo staat dertig jaar aan de top als Henny ontdekt dat hij aan een slopende spierziekte lijdt.

Vinger aan de Pols bezoekt het kranige duo in hun gezellige huis en spreekt over het leven met een slopende ziekte (PMSA). “Mijn doodvonnis”, noemt Henny het. De invloed van de ziekte op het dagelijkse bestaan, niet alleen voor de zieke, maar zeker ook voor de partner. Accordeon spelen is niet meer mogelijk voor Henny en ook zijn vrouw Coby heeft haar instrument niet meer aangeraakt: “We zijn een duo”, zegt ze, “zonder hem kan ik niet verder spelen”.

Extra informatie

Binding

Taal

Schrijver