Een Arabische tuin / druk Heruitgave – Geert – Jan van Gelder

 19.50

Boek informatie:
Binding: Hardcover
Taal: nl
Beschikbaar: Op werkdagen voor 23.00 uur besteld, morgen in huis
ISBN: 9789054601548

   Vergelijk
Artikelnummer: 9789054601548 Categorie:

Beschrijving

Het boek Een Arabische tuin / druk Heruitgave van Geert – Jan van Gelder is verschenen in 2008.

De onoverzienbaar grote hoeveelheid Arabische poëzie – voor Arabieren nog altijd hét literaire genre – was tot voor kort nog een gesloten tuin. Deze bloemlezing gunt de liefhebber een blik op de rijke en veelzijdige poëtische traditie.
In de voor-islamitische gedichten, met hun fraaie woestijnscènes, spreken dichters even lyrisch over hun kamelen als over hun geliefdes. Na de vestiging van de islam ontstaat er ook een stedelijke poëzie in bijvoorbeeld Bagdad, Cairo en Córdoba. Deze hofpoëzie was niet slechts lofpoëzie op kaliefen, viziers, kadi’s en emirs, maar ook poëzie die de hedendaagse lezer aanspreekt: liefdespoëzie, (homo)erotische gedichten, wijngedichten, scheld- en spotgedichten, epigrammen en schertspoëzie. Ook religieuze en mystieke dichters komen aan het woord. Overeenkomstig de oude Arabische voorliefde voor afwisseling, vindt men het verhevene naast het platvloerse, het elitaire naast het volkse, ernst en diepzinnigheid naast grolligheid.

Geert Jan van Gelder (1947) is hoogleraar Arabisch aan de Universiteit van Oxford en specialist op het gebied van de klassieke Arabische letterkunde.
tekst buikband
‘Een excellente selectie’ – NRC Handelsblad

Extra informatie

Binding

Taal

Schrijver